Goed Bewaarde Winkelinterieurs

Elixir d’Anvers – kruidenier – Niel

Afgebroken winkels

Afgebroken mei 2015 – Na het overlijden van Alice Ramael werd de winkel afgebroken. Alle meubilair en objecten zijn inmiddels verdwenen. Het is de eerste winkel die geportretteerd is in ons boek die afgebroken werd.

 

Elixir d’Anvers – kruidenier

Antwerpsestraat 36 – 2845 Niel

Zaak: sinds 1912

Interieur: 1912 en 1960

alice

 

Fragment uit ‘Goed bewaarde winkelinterieurs’ :

“Mijn ouders begonnen hier meer dan honderd jaar geleden. Onze winkel was van 7 uur ’s morgens tot 22 uur ’s avonds open. Alleen zondagnamiddag waren we gesloten. Mensen werkten gewoon heel veel vroeger. Hier in Niel waren toen heel wat kleine winkels. Ook een paar fabrieken: de toebakfabriek, de sloefenfabriek waar 300 man werkte en een naai-atelier voor herenkleding met zeker honderd werknemers. Tussen de middag deden wij goede zaken, de ene kwam kaas kopen of gerookt vlees, de ander snoepjes. Er werd op de bureaus veel getrakteerd, de pralines vlogen hier de deur uit.” Alice Ramael

In 1960 werd onze winkel verbouwd. De oude togen met marmeren blad bleven behouden maar werden opgesmukt met formica front. Ook de zwart-witte bollentegels dateren uit die tijd. Op de toog staan nog oude machines om koffie of kaas te malen.

alice