Goed Bewaarde Winkelinterieurs

Goossens – bakkerij – Antwerpen

Goed bewaarde winkels

Bakkerij Goossens

Korte Gasthuisstraat 31 – 2000 Antwerpen

Zaak: sinds 1884

Interieur: deels uit 1884 en 1931

 

Fragment uit ‘Goed bewaarde winkelinterieurs’ :

In 1884 nam Philippe Goossens een kleine bakkerij over in de Korte Gasthuisstraat. Afkomstig uit Zichem kwam hij zijn geluk zoeken in de stad. Hij was de overgrootvader van Patrick Goossens, de vierde generatie die nu de bakkerij uitbaat.

De gevel werd verbouwd in de jaren ’30 en bekleed met zwarte Labrador-marmer. Ook het interieur werd in die jaren gedeeltelijk vernieuwd. De wanden in de winkelruimte zijn bekleed met Franse Lunel-marmer, die de kleine ruimte toch een zekere grootsheid verleent. Aanvankelijk werden die wanden vrij gehouden, maar wegens plaatsgebrek staan er nu oude rekken voor uit de winkelinrichting van 1884. Ook het Mariabeeldje en de ruiten in geëtst glas zijn eind 19de eeuws. Omdat het verplicht werd, moesten recent twee koeltogen toegevoegd worden. Het was helaas onmogelijk om die te integreren in de bestaande togen.

Goossens-archief

“In de jaren ‘30 reden er talrijke bolderkarren rond die getrokken werden door een hond. Achter de bakkerij was een koertje waar de honden tussen twee rondes even op adem konden komen. Er waren ook triporteurs van bakkerij Goossens. Mijn vader deed in de jaren ‘70 nog een ronde met zo’n fietskar.”