Goed Bewaarde Winkelinterieurs

Anthony – juweliershuis – Antwerpen

Goed bewaarde winkels

Juweliershuis Anthony

Mechelsesteenweg 14 – 2000 Antwerpen

Zaak: sinds 1822

Interieur: meubilair van wereldtentoonstellingen 1897 en 1905. Geïntegreerd in 1960.

 

Fragment uit ‘Goed bewaarde winkelinterieurs’ :

Het pand op de Mechelsesteenweg uit 1870, tegenover de Nationale Bank, heeft een hermetisch gesloten karakter. Architect Leon Stynen voorzag het gelijkvloers in de jaren ’60 van vitrinekasten die binnengluren onmogelijk maken. In deze kasten liggen eigenzinnige antieke juwelen en wie aanbelt komt terecht in de winkelruimte enkele trapjes op. In de verstilde ruimte met sobere tinten, valt het prachtige meubilair meteen op.Het meubilair is grotendeels afkomstig van de internationale tentoonstelling van 1897 in Brussel, en werd aangevuld met vitrines van de wereldtentoonstelling in Luik van 1905. Het werd ontworpen door Philippe Wolfers van het gelijknamige juwelenhuis in Brussel.

In 1998 kochten de juweliers Corine Perquin en Herman Bauer het pand, met inbegrip van het meubilair én het archief. Een goede zaak, want zo geraakte de collectie niet versnipperd.

Wolfers_Brussel_Winkel

Magasins Wolfers- Arenbergstraat 11 – ontworpen door Victor Horta in 1912. Naast de winkelruimte zijn er ook ateliers. Vandaag is er een kantoor van KBC. De vitrines werden overgebracht naar de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis. Daar is het meubilair nog altijd te bewonderen.